Celulele stem pentru a trata Lupusul Eritematos Diseminat (LED)

0
394

Lupusul Eritematos Diseminat (LED), este o boala autoimuna din cauza careia sistemul imunitar ataca propriile tesuturi ale pacientului, provocand un spectru foarte larg de simptome care pot sa aefcteze pielea, inima, plamanii, rinichii, sistemul nervos sau cel locomotor, manifestandu-se in feluri foarte diferite.

Lupus este o boala care ataca un jur de 1, 5 milioane de persoane, femei in special. Este o boala degenerativa si cel mai adesea, starea pacientilor se poate degrada destul de repede in absenta tratamentului. Cel mai adesea, pacientii, simt o alterare a starii lor generale- oboseala, febra sau pierdere in greutate.

Diferite tratamente medicamentoase, precum cele cu corticosteroizi se folosesc de obicei pentru a controla simptomele sale si pentru a stopa progresul bolii. Dar foarte multi pacienti nu raspund asa cum trebuie la tratament si pot aparea serioase efecte secundare in cazul in care tratamentul este prelungit.

Dar tratamentul cu celulele stem mezenchimale din cordonul ombilical este o optiune foarte eficienta pentru pacientii care sufera din cauza acestei boli. Aceste celule stem beneficiaza de puternice proprietati imuno-mediatoare, avand puterea de a regla sistemul imunitar si de a suprima raspunsul imunitar anormal care poate afecta tesuturile sanatoase.

Transplantul autolog de celule stem se poate utiliza cu success in cazul pacientilor care sufera de lupus. Acesta are drept scop  eliminarea limfocitelor autoreactive si reporniea sau resetarea sistemului imunitar propriu al pacientului.

Rezultatele atunci cand vine vorba despre remisia bolii si despre ameliorarea starii pacientilor sau recuperarea functionarii reziduale a organelor este mai mult decat incurajatoare.

Celulele stem mezenchimale care se gasesc in cordonul ombilical, atat in structura cordonului cat si in sangele ombilical, si-au dovedit eficienta in tratarea Lupusului Eritematos Sistemic, atat in studii pe animale de laborator cat si in experimente clinice. Studiile aduc in discutie o posibila noua utilizare a acestor celule in tratarea Lupusului, mai exact in tratarea hemoragiei difuze elveolare, o complicatie grava  a bolii, soldata cu deces in 50% din cazuri.

Transplantul cu celule stem mezenchimale ombilicale duce atat la imbunatatiri ale saturatiei in oxigen, cat si la imbunatatiri ale situatiei hematologice si serologice, toate acestea sugerand faptul ca transplantul poate fi utilizat ca strategie de salvare a pacientilor ce sufera hemoragii alveolare difuze in context de lupus eritematos sistemic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here