Celulele stem pentru a trata degenerescenta maculata legata de varsta (DMLA)

0
192

Degenerescenta maculara legata de varsta, adica DMLA, este o boala destul de des intalnita la persoanele in varsta. O boala care va putea fi tratata in curand cu ajutorul revolutionarelor celule stem. Stiinta progrseaza si o noua etapa a fost parcursa in acest sens in Japonia.

Degenerescenta maculara este caracterizata prin deteriorarea treptata a epiteliului pigmentar al retinei, macula, un strat protector, al celulelor non-neuronale care se afla in apropiere de fotoreceptorii din partea din spate a ochilor, din cauza unor scapari legate de o neo-vascularizare. Degenerescenta maculara poate sa fie cauzata de factori legati de mediu, de imbatranire si/sau de predispozotia genetica.

Celulele stem embrionare umane reprezinta o sursa nelimitata de celule EPR sanatoase. Transplantate, acestea permit reconstruirea celulelor disfunctionale, putand stopa sau incetini anumite boli.

Celulele stem sunt deci cele care vor permite bolnavilor care sufera de DMLA sa beneficieze de 16 ani de vedere in plus.

Se pare ca celulele stem neuronale, cele care se pot reinnoi singure, injectate vor forma un strat protector pe ochi care nu va lasa ca degenerescenta maculara sa progreseze. Celulele santoase vor migra inspre retina si vor forma un fel de strat protector.

Celulele stem, prezente in toate fiintele vii multicelulare, sunt celule nediferentiate care sunt capabile la randul lor sa dea nastere unor altor celule specializate si sa se mentina prin proliferare in organism sau nedefinit in cultura.

Pentru ca vederea pacientilor sa se imbunatateasca sau sa se stabilizeze, cercetatorii au reusit sa transforme celulele adulte din pielea umana in celule stem pluripotente induse. Aceasta tehnica este cea care se foloseste de celulele mature si care permite nasterea oricarui tip de celule in organism. Acestea din urma au fost astfel specializate in celule stem progenitoare neuronale.

Grefele de celule stem sunt si ele de mare ajutor atunci cand vine vorba despre inlocuirea celulelor retinelor degradate. Specialistii le pot cultiva in laborator pe o pelicula adaptata si mai apoi le pot grefa pe ochiul afectat.

Rezultatele sunt deci pretioase si promitatoare, deoarece nu exista inca niciun tratament capabil sa incetineasca progresul acestei boli care poate duce si la depresia la anumite persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here