Celulele stem mezenchimale

0
338

Celulele stem mezenchimale sunt o noutate în domeniu, acestea fiind descoperite de puţin timp de către cercetătorii care îşi efectuează activitatea profesională în domeniul studierii celulelor stem. Diferenţa dintre celulele stem mezenchimale şi cele hematopoietice este destul de mare, datorită celulelor care se regenerează din ele.

Acest tip de celule stem mezenchimale sunt din ce în ce mai utilizate de către medicii din toată lumea, ele fiind capabile să dea naştere mai multor tipuri de celule, precum cele cartilaginoase, interstiţiale, grăsoase etc Astfel, cu ajutorul celulelor mezenchimale se pot trata diferite boli şi afecţiuni ale oaselor sau a musculaturii organismului, precum şi afecţiunile sistemului nervos sau ale tegumentelor. Studiul celulelor stem mezenchimale este destul de aprofundat în continuare, cercetătorii descoperind mereu câte o afecţiune nouă care poate fi tratată prin recoltarea acestor tipuri de celule stem. De asemenea, atât cercetătorii cât şi medicii recomandă persoanelor care au probleme cu oasele, muşchii sau cu sistemul nervos, să apeleze la recoltarea celulelor stem mezenchimale pentru tratarea acestor afectiuni. În momentul de faţă acest tip de celule este baza terapiei din domeniul medicinii regenerative, cu ajutorul celulelor mezenchimale refăcându-se unele ţesuturi şi organe. De altfel, acest tip de celule mai este folosit şi la tratarea bolilor autoimune sau a inflamatiilor cronice.

Celulele stem mezenchimale sunt celule stem adulte, putând fi recoltate atât prin intermediul măduvei osoase, cât şi din sângele cordonului ombilical la naşterea fătului. Cercetătorii din domeniu au descoperit în urma mai multor studii că celulele mezenchimale sunt sursa dezvoltării mai multor structuri tisulare, precum ţesutul muscular, cel osos, ţesutul nervos, ţesutul cardiac etc Acestea pot fi definite de trei mari caracteristici: au o capacitate extrem de crescută de multiplicare, specializarea acestor celule este redusă şi se pot divide regenerând alte celule adulte capabile să îndeplinească anumite funcţii necesare organismului.

În cazul în care va hotărâţi să recoltaţi celulele stem mezenchimale din sângele cordonului ombilical al fătului, trebuie să ştiţi că acest lucru se poate face doar imediat după naştere. De asemenea este important să cunoaşteţi proprietatile definotorii ale celulelor mezenchimale extrase din cordonul ombilical. Acestea sunt: nefiind încă mature deţin capacitatea de multiplicare mult mai mare spre deosebire de cele adulte, în cazul unui transplant ele sunt tolerate mult mai bine de către organism având antigenitatea redusă, sunt foarte uşor de prelevat de către medici şi pot fi folosite atât imediat după recoltarea lor, cât şi după criogenarea lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here