Celulele stem embrionare, originea noastra

0
197

Oamenii de stiinta au diferentiat existenta a doua tipuri de  celule stem, embrionare si adulte.  Dupa cum le indica si numele, celulele stem embrionare provin de la embrioni. Cu totii provenim de la o astfel de celula stem, ovulul fecundat. Din diviziunea  acestei celule rezulta individul adult.  Ajuns la stadiul de « opt celule », fiecare din aceste celule are capacitatea de a deveni un individ complet. Celulele provenind dintr-o faza ulterioara isi pierd aceasta capacitate.  De aceea, celulele din faza anterioara vor fi denumite totipotente, dupa latinescul « apte pentru tot ».

Cinci sau sase zile dupa fecundare, embrionul se afla in stadiul de blastocit. Acesta din urma va fi compus din aproximativ 200 de celule.  Aceasta alcatuire de celule reprezinta principala sursa de celule stem. Aceste celule sunt calificate drept pluripotente, adica apte pentru multe lucruri.

Pentru recoltarea acestor celule stem trebuie distrus embrionul pentru ca apoi celulele sa poata fi prelevate. Mai apoi, celulele vor fi cultivate in laborator, o sarcina destul de complicata. Timp de mai bine de 20 de ani, cercetatorii au incercat sa gaseasca modalitatea perfecta de a cultiva celulele stem umane intr-un mediu adecvat si cu substante nutritive corecte. Daca placile de cultura nu sunt perfecte, celulele stem incep sa se diferentieze intr-o maniera necontrolata ceea ce inseamna ca nu vor mai fi pluripotente si se vor transforma in celule specializate, in celule hepati de exemplu.

Cercetatorii cunosc azi alegerea substantelor necesare supravietuirii celulelor stem umane. Acestea se pot cultiva intr-un stadiu nediferentiat insa se pot, in egala masura, sa fie stiumulate, sa se diferentieze in tesuturi fundamentale embrionare, endoderma, ectoderma si mezoderma.

Scopul cercetatorilor este acela de a face in asa fel incat procedeul de diferentiere sa nu se faca in mod necontrolat, ci controlat. Acestia din urma isi doresc sa gaseasca o modalitate care sa le permita formarea unui nou organ, o noua inima de exemplu cu ajutorul celulelor stem. In momentul in care celulele stem sunt stimulate de factori de crestere acestea din urma se pot diferentia in diverse tipuri celulare (cellule cutanate, cerebrale, hepatice sau musculare).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here