Celulele stem, de mare ajutor pentru medicina regenerativa

0
197

Daca pronuntam cuvintele medicina regenerativa sau chirurgie regenerativa ne gandim automat si la celulele stem. Celulele stem sunt cele care ar putea fi definite drept celulele care stau la baza formarii organismelor sau tesuturilor.

Dar ce este intai si intai medicina regenerativa? Medicina regenerativa este un domeniu al medicinei, ce are drept scop tratarea unor boli bazandu-se pe conceptual de regenerare tisulara. Adica tesuturile cu probleme sau cele deteriorate vor fi inlocuite cu tesuturi sau cu celule care au fost create cu ajutorul celulelor stem sau al unor materiale biologice modificate.

La ora actuala, foarte multe boli cronice pot sa fe vindecate doar prin intermediul unor grefe de organe. Dar din cauza unei penurii atunci cand vine vorba despre donatori de organe, domeniul medical are nevoie sa gaseasca o sursa inepuizabila de celule sau de tesuturi.  Iar celulele stem se pare ca sunt cele mai bune atunci cand vine vorba despre a oferi sanse reale de vindecare.

Dar cum se pot folosi celulele stem sau cum actioneaza acestea atunci cand vine vorba despre vindecarea bolilor?

Grefele de maduva osoasa au fost printre primele terapii cu celule stem utilizate pentru a trata bolile. Se face apel la grefele de maduva osoasa in cazul unui tratament al leucemiei sau al unor alte tipuri de cancer de sange dar si in cazul unor alte boli care au afectat in vreun fel functia maduvei osoase, care este aceea de a genera noi celule de sange.

Maduva osoasa contine celule stem sanguine nediferentiate. Acestea au capacitatea de  crea toate tipurile de celule care se regasesc in sange, mai ales globulele rosii sau trombocitele. Insa nu au capacitatea de a crea alte tipuri de celule. Prezenta celulelor stem din maduca osoasa care vor fi grefate pacientilor va permite noilor celule sanguine specializate sa se formeze si sa ramana acolo pentru tot restul vietii celor care le primesc.

Medicina regenerativa inseamna o altfel de medicina care te poate trata mai bine, care te ajuta sa traiesti mai bine si mai mult. Iar bancile de celule stem inseamna viitorul medicinei regenerative si personalizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here