Celulele stem adulte, responsabile de reinnoire si reparare

0
205

Al doilea tip de celule stem, celulele stem adulte sunt extrem de diferite fata de celulele stem embrionare.  Acestea se gasesc in mai multe tesuturi diferite ale individului adult, chiar daca in cantitate infima. Celulele stem adulte sunt responsabile de reinnoire, reparare si vindecare. Un exemplu concret cu pielea: stratul superior al pielii se reinnoieste odata la doua saptamani. Celulele vechi mor si sunt inlocuite de celule noi provenite din straturile inferioare.

Celulele stem cutanate situate mai adanc in piele sunt responsabile de aceste lucruri. Celulele se divid si asigura reinnoirea si repararea.  Divizandu-se, acestea nu doar ca vor ramane in viata ci vor forma o serie de celule noi, specializate.

Celulele au gasit in egala masura celule stem adulte si in alte tesuturi: creier, maduva spinarii, sange, muschi, piele si ficat.  Celulele stem sunt pluripotente si pot dezvolta toate tipurile de celule doar in interiorul acestui tesut.  O celula stem sanguina situata in maduva spinarii poate forma globule rosii, globule albe sau plachete sanguine, nu celule nervoase. Exista celule stem adulte car pot ramane inactive o perioada mai lunga de timp.  Acestea din urma se vor diviza doar in momentul in care sunt indispensabile, in cazul unei raniri de exemplu.  Este mult mai facil din punct de vedere etic sa se pastreze celulele stem adulte in scopuri experimentale spre deosebire de celulele stem embrionare. Doar acordul unei persoane care isi care isi pune la dispozitie propriile celule stem este necesar.

In ultimii ani au fost realizate progrese importante in ceea ce priveste celulele stem adulte.  Cercetatorii au incearca in continuare sa descopere cea mai buna modalitate de a cultiva aceste celule pentru ca acestea sa fie capabile sa produca celule specializate, menite sa trateze un numar mare de boli. Astfel, celulele care produc dopamina in creierul pacientilor care sufera de boala Parkinson pot contribui la fabricarea acestei substante lipsa.  Acelasi lucru este valabil si in cazul celulelor care produc insulina la persoanele diabetice.

Chiar daca potenatialul celulelor stem embrionare este mai important, multe sunt lucrurile care se dovedesc a fi mai dificile in cazul acestora, celulele stem adulte putand face diferenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here