Ce sunt celulele stem ?

Celula stem se mai găseşte şi sub denumirea de celulă suşă. Definiţia acestui tip de celulă este complexă, datorită faptului că celula stem se poate divide în mai multe celule, cu ajutorul diviziunii mitotice. Pe înţelesul tuturor, celulele stem sunt acele celule care au capacitatea de a se descompune în mai multe tipuri de celule, reinnoindu-se şi în acelaşi timp refăcând ţesuturile distruse din organismul nostru.

Celulele stem se pot divide în celule nervoase, hepatice, musculare etc Din punctul de vedere al tipurilor de celule stem, acestea pot fi de mai multe tipuri: celule stem embrionare, adulte şi fetale. În ultimul timp din ce în ce mai multe persoane aleg că la naştere să li se recolteze celulele embrionare prin intermediul cordonului ombilical. Celulele stem recoltate de aici mai poartă şi denumirea medicală de celule stem din sânge placentar, făcând parte din celulele adulte. Specialiştii care îşi desfăşoară activitatea profesională în domeniul medicinii recomandă că celulele stem să se recolteze din cordonul ombilical deoarece acesta conţine sânge bogat în astfel de celule. De asemenea, celulele stem recoltate imediat după naştere din cordonul ombilical au proprietatea de a fi utilizate că şi grefă de sânge placentar, atât atunci când este nevoie de un transplant alogen, cât şi când transplantul este autolog. Persoanele care aleg să li se recolteze celulele stem din cordonul ombilical trebuie să ştie că acestea sunt folosite cu succes la tratarea oricărei boli a sistemului imunitar, precum şi a afecţiunilor hematologice. De altfel, ultimele studii recente făcute de către cercetători din punctul de vedere al rolului pe care celulele stem le au asupra organismului, arată că acestea pot fi utilizate şi la tratarea altor boli mai grave precum diabetul, boală Parkinson, Alzheimer, boli ale sistemului cardiac etc

Nu este obligatoriu ca celulele stem să fie recoltate doar din cordonul ombilical, ele putând fi scoase şi din măduva osoasă a pacientului, prin fertilizarea în vitro cu ajutorul embrionilor, din sângele periferic etc Datorită capacităţii pe care o au celulele stem de a se regenera şi de a se transformă în alte celule specializate, au ajuns să fie din ce în ce mai folosite în zilele noastre la tratarea mai multor boli. Acestea sunt considerate drept fiind sistemul reparator al organismului şi al bolilor sale. Medicii recomandă persoanelor care doresc să îşi recolteze celulele stem, să o facă imediat după naştere, deoarece sângele care se găseşte în cordonul ombilical abundă de astfel de celule.