Ce este grefa autologa?

0
335

Cunoscuta si sub numele de autogrefa, grefa autologa consta in prelevarea de celule stem de la un pacient si in reinjectarea acestora dupa un tratament de chimioterapie si/sau radioterapie extrem de puternic destinat sa elimine celulele tumorale reziduale rezistente la tratamentele standard.

Grefa autologa cuprinde trei etape esentiale :

  • prelevarea de CSH de la pacient pentru a constitui un grefon care va fi curatat daca aceste necesar, de celulele bolnave dupa care congelat in asteptarea grefei.
  • Distrugerea celulelor tumorale sau bolnave din corpul pacientului prin intermediul chimioterapiei si/sau radioterapiei.
  • Transplantarea si infuzarea grefonului pacientului ceea ce permite reconstruirea unui sistem imunitar si unor celule sanguine sanatoase.

Se preconizeaza grefa autologa pentru a-i permite pacientului sa primeasca un tratament de chimioterapie si/sau radioterapie extrem de puternic. Prelevarea celulelor stem vizeaza deci protejarea pacientului de efectele nefaste ale chimioterapiei si/sau radioterapiei. Grefa ii permite mai apoi sa se recupereze si permite reconstruirea sistemului sanguin si imunitar dupa acest tratament intens.

Pacientul, al carui sistem de aparare a fost puternic afectat de tratamentul intens este nevoit sa ramana la izolare pentru a fi protejat de o eventuala infectie. Acesta este de altfel dependent de transfuziile sanguine menite sa ii sustina sistemul sanguin pana la reluarea grefonului. Antibiotice sunt in egala masura administrate cu titlu preventiv.

Prin urmare, o grefa autologa este o grefa in cadrul careia pacientul este totodata donator si beneficiar.

Indicatii in cazul grefei autologe. Grefa autologa este recomandata in cazul in care pacientul se afla in remisie sau in momentul in care boala nu este intr-un stadiu avansat. Grefa se recomanda in cazul unor boli precum mielom multiplu, limfom Hodkin si non-hodkin, unele tumori solide si boli autoimune.

Avantajele grefei autologe. In cazul grefei autologe nu exista nici un risc de respingere deoarece pacientul primeste propriile sale celule. Globulele sale albe nu risca sa recunoasca grefonul drept un intrus si sa il atace pentru a-l elimina. Grefa autologa permite vindecarea mai rapida a pacientului.

Autogrefa are si unele riscuri. Deoarece este vorba despre un tratament puternic ce vizeaza distrugerea celulelor tumorale acesta poate distruge sistemul de aparare si imunitar al pacientilor, riscul infectiilor fiind crescut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here