Ce este grefa alogena?

0
239

In cazul alogrefei sau grefa alogena, donatorul si beneficiarul sunt doua persoane diferite. Alogrefa este mai complexa decat grefa autologa deoarece exista o diferenta de patrimonii genetice intre donator si beneficiar. Acest fenomen a capatat numele de histocompatibilitate sau compatibilitate HLA.  Cu alte cuvinte, donatorul si beneficiarul trebuie sa fie compatibili HLA adica sa aiba gene HLA relativ comune.

Evident, sansele de a gasi un donator compatibil HLA in familia imediata a beneficiarului deoarece persoanele din aceeasi familie au in comun un anumit bagaj genetic. In momentul in care nu exista compatibilitate perfecta cu un membru al familiei, medicii isi indreapta atentia spre bancile de donatori sau spre bancile de celule stem.

Grefa alogenica mieloablativa (distrugerea maduvei osoase). Grefa mieloablativa consta, in primul si in primul rand in distrugerea printr-o chimioterapie sau/si radioterapie a celulelor hematopoietice sanatoase ale donatorului inainte de a transplanta sau injecta celulele stem sanatoase ale donatorului. In cadrul acestei strategii terapeutice, chimioterapia puternica va distruge celulele tumorale reziduale, sistemul sanguin al pacientului aflat la originea bolii si a fragilitatii sistemului sau imunitar. Sistemul imunitar al pacientului, incapabil sa identifice celulele canceroase anormale este inlocuit prin cel al unui donator care poseda facultatea de a lupta impotriva acestor celule.

Grefa mieloablativa este indicata in cazul cancerului sau ale unor boli care afecteaza maduva osoasa adica mieolodisplazie, leucemie sau aplazie medulara.

Grefa alogenica non mieloablativa ajuta la evitarea chimioterapiei puternice. Inainte de grefa, i se administreaza pacientului un tratament imunosupresor pentru a-i permite sa accepte sau sa tolereze grefonul. Astfel, se blocheaza actiunea limfocitelor beneficiarului pentru a evita o eventuala respingere deoarece, in mod normal, sistemul sau imunitar ataca grefonul deoarece il considera un intrus. Prin intermediul acestei strategii i se ofera pacientului „unelte” in plus pentru a putea lupta el insusi impotriva bolii sale evitand in acelasi timp toxicitatea chimioterapiei.

Grefa non mieloablativa este recomandata pacientilor mai in varsta sau celor care sufera si de alte boli in afara de boala lor hematologica, ceea ce faca chimioterapia mai riscanta. Succesul unei grefe alogenice depinde de mai multi factori: compatibilitatea HLA a donatorului si beneficiarului, tipul bolii si stadiul acesteia dar si de santatea generala a beneficiarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here