Ce boli putem trata cu celulele stem?

0
210

In ultimii ani, numarul bolilor care pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem a crescut de la 15 la aproximativ 100. Insa trebuiesc efectuate cercetari mai ample pe acest subiect inainte ca aceste tratamente sa se dovedeasca eficiente si fara vreun efect secundar. Transplantul celulelor stem sanguine pentru a trata boli ale sangelui si ale sistemului imunitar sau pentru reconstituirea sistemului sanguin dupa anumite tratamente impotriva cancerului este una din cele mai bine puse la punct terapii dar si una din cele mai comune.

Celulele stem ale pielii au fost utilizate incepand cu anii ’80 in tratarea arusrilor grave si intinse pe o suprafata mai mare.

Celulele stem ale pielii si ale sangelui: pioneri in terapia celulara. Terapiile pe baza de celule stem sunt folosite de mai multi ani in tratarea diferitelor boli, inca din anul 1970. Grefele din maduva osoasa permit inlocuirea unui sistem sanguin bolnav al unui pacient datorita proprietatilor celulelor stem sanguine (hematopoietice). Mii de pacient au ocazia de a beneficia de un astfel de tratament an de an chiar daca unii dezvolta unele complicatii: exista cazuri in care celulele imunitare ale donatorului ataca tesutul pacientului iar maduva osoasa este distrusa din cauza chimioterapiei inainte de transplant ceea ce sporeste riscul aparitiei unei infectii in timpul tratamentului.

Celulele stem din cordonul ombilical pot fi prelevate din cordonul ombilical al bebelusului imediat dupa nastere. Aceste celulele pot fi congelate in cadrul unei banci de celule stem si folosite mai tarziu pentru tratarea copilului in cazul in care acesta este afctat de cancer sau leucemie. Tratamentul adultilor cu celule stem se dovedeste a fi putin mai dificil deoarece deoarece necesita realizarea unei grefe. Pentru ca grefa sa se bucure de success trebuie ca sangele cordonal sa fie compatbil cu celulele pacientului. Cat despre numarul bolilor tratate cu acest tip de celule acesta este limitat, bolile de sange fiind in special tratate cu succes.

Celulele stem mezenchimale din maduva osoasa asigura repararea oaselor si cartilagiilor. Acestea sunt capabile in egala masura sa produca tesut adipos. Insa niciun tratament pe baza de celule stem mezenchimale nu a reusit sa isi dovedeasca inca eficienta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here