Boala oaselor de sticla si celulele stem

0
285

Boala oaselor de sticla afecteaza unul din 25.000 de bebelusi. Exista cazuri in care, din nefericire, aceasta boala este fatala. Copiii care supravietuiesc, in ciuda faptului ca se nasc cu fracturi multiple, sunt nevoiti sa se confrunte cu aceasta boala intreaga viata. Sunt persoane care sufera pana la 15 fracturi pe an. In plus, se confrunta cu probleme de auz si de crestere.

Din ce cauza apare boala oaselor de sticla? Boala apare din cauza unor erori in ADN-ul bebelusului. Bebelusului fie ii lipseste colagenul, fie acesta este de proasta calitate. Colagnenul este extrem de important, el este cel care confera structura oaselor.

O terapie de pionierat, dezvoltata de un grup de cercetatori din cadrul Departamentului de Genetica al Universitatii din Leicester, bazata pe injectarea de celule stem a fost testata pe fetusi in incercarea de a trata, chiar si inainte de nastere aceasta afectiune rara ce poarta numele de boala oaselor de sticla. Copiii nascuti cu o forma mai severa a acestei boli prezinta de cele mai multe ori un handicap deosebit de grav, cea mai severa forma ducand la decesul subit imediat dupa nastere.

Din cauza bolii oaselor de sticla, functia pulmonara a bebelusului este cea mai afectata din cauza unei cutii toracice mici ce contine oase malformate. In prezent nu exista un tratament care sa isi dovedeasca eficienta in cazul acestei boli.

Un grup de oameni de stiinta din cadrul institutului Karolinska s-au dedicat producerii unei solutii speciale, pe baza de celule stem. Aceasta solutie, in momentul in care este injectata in corpul pacientului consolideaza osul prin producerea colagenului care lipseste.

Cel mai mare copil care a beneficiat de acest tratament pe baza de celule stem avea 13 ani la vremea respectiva, in 2016 cand a debutat acest experiment. Acesta din urma s-a dezvoltat mult mai bine decat era de asteptat si in prezent este in continua crestere.  Specialistii sunt de parere ca acest tratament se poate imbunatati prin administrarea sa si la fat si, in doze repetate, in primii ani ai copiilor afectati de aceasta boala rara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here