AVC- celulele stem, cele mai bune pentru regasirea functiilor motrice

0
196

Celulele stem sunt un pas inainte atunci cand vine vorba si despre medicina regenerativa. Studiile recente au scos in evidenta faptul ca recuperarea motrica este una inedita atunci cand vine vorba despre accidentele vasculare cerebrale.

Injectandu-se celulele stem direct in creirul pacientilor care sufera din cauza unor sechele provocate de accidentele vasculare cerebrale (AVC), se pare ca se vor obtine o ameliorare a deficitului motor, fara complicatii notabile si fara remisie timp de un an.

La scara mondiala, accidentele vasculare cerebrale reprezinta a doua sau a treia cauza a celor mai multe decese survenite. Dar si prima cauza atunci cand vine vorba despre handicap. Si in majoritatea cazurilor, aceste accidente neurologice, denumite si ischemice, sunt rezultatul obstructiei unei artere care hraneste creierul, sangele nemaiputand sa ajunga pana la creier.

Primul ajutor il reprezinta dezobstructia de urgenta a vaselor astupate, in primele sase ore de la atac. Acest lucru se poate face folosindu-se medicamente si din ce in ce mai des un fel de trombectomie. Dar in ciuda tuturor tehnicilor avansate, pacientii raman cu sechele intelectuale si motrice. Iar creierul este capabil sa se auto-regenereze doar intr-o mica masura dupa un AVC.

Dar se pare ca celulele stem sunt cele mai bune atunci cand vine vorba despre repararea problemelor cerebrale cauzate de un accident vascular cerebral.

Daca se vor injecta celulele stem in zona afectata a creierului, se va relansa capacitatea si procesul de regenerare a creierului si a tesuturilor. Celulele folosite in acest caz sunt celule stem mezenchimale, precursoare ale teusturilor musculare, grasimii, oaselor si tendoanelor. Sunt foarte usor de prelevat din maduva osoasa si nu par sa declanseze nicio reactie imunitara puternica la cei care le primesc.

In plus, la pacienti, nu se observa nicio problema atunci cand vine vorba despre toleranta cu privire la grefe. Dupa injectarea celulelor stem se pot observa progrese semnificative, chiar daca recuperarea este intreaga abia dupa sase luni. Chiar si pacienii care se afla in scaun cu rotile pot sa umble din nou. S-a ajuns la concluzia ca celulele stem sunt de mare ajutor atunci cand vine vorba despre repararea si cicatrizarea creierului datorita eliberarii de mai multe substante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here