Alte surse de celule stem

0
205

Celulele stem pot proveni si din alte surse, alte decat sangele din cordonul ombilical insa aceste metode prezinta inconveniente distincte.

Celule stem embrionare. Provenite din masa interioara a embrionului uman intr-un stadiu precoce.  Celulele stem embrionare se afla in centrul a numeroase dezbateri morale datorita procesului extrem de controversat.  Prelevarea acestor celule este complicata si costisitoare. In plus, exista un risc inerent ridicat de formare al tumorilor.

Maduva osoasa. Celulele stem sunt obtinute din maduva oaselor umane, in special din osul pelvian. Putine persoane stiu ca maduva osoasa reprezinta un organ indispensabil pentru supravietuire. In maduva osoasa se pot gasi celule stem hematopoietice, celule care sunt capabile sa se transforme in orice celula adulta atat a sistemului imunitar cat si a sangelui. Celulele prelevate din maduva osoasa se pot folosi in tratarea unor boli precum leucemia, boli metabolice sau boli imune. Chiar daca in cazul prelevarii celulelor stem din cordonul ombilical nu exista riscuri, in acest caz riscul este dat de anestezie.

Acest tip de celule au capacitatea de a se transforma in celule specializate sau in tesuturi. Donatorul este nevoit sa se supuna unei interventii chirurgicale invazive, intre donator si beneficiarul de celule trebuie sa existe o compatibilitate perfecta. Gasirea unui donator compatibil este extrem de dificila, de lunga durata. Acesti donatori pot fi parintii sau persoane straini identificate pe baza unor cautari ample.

 

Sangele periferic. Celulele sunt prelevate pe baza sangelui care circula in corpul pacientului sau donatorului. Recoltarea celulelor stem din sangele periferic este o modalitate destul de frecventa la noi in tara si nu numai. O procedura care dureaza maxim patru ore si care se poate repeta zilnic timp de 1-4 zile pana cand se obtine numarul dorit de celule stem. O procedura simpla ce nu impune niciun fel de risc. Donatorul se conecteaza la un aparat special menit sa separe si sa colecteze celulele stem din sange.  In vena din bratul donatorului este introdus un cateter prin intermediul careia se faciliteaza circulatia sangelui in concordanta cu acest aparat special de colectare. Dupa prelevarea celulelor stem sangele se introduce din nou in corpul donatorului.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here