0
368

Un grup de cercetatori din cadrul Universitatii John Hopkins au pus la cale o tehnica de obtinere a celulelor stem embrionare ce ar putea avea implicatii extrem de importante in tratarea unor boli deosebit de grave dar si sa elimine numeroase controverse si dificultati in ceea ce priveste aceste celule.

Cercetatorii au reusit sa descopere o metoda sigura si, cel mai important, eficienta de transformare a celulelor adulte din sange in celule de tip embrionar, celule identice cu cele ale unui embrion de doar sase zile. Prin infermediul acestei meotde revolutionare celulele adulte reusesc practic sa parcurga drumul inapoi, intinerind cu alte cuvinte, sa revina la stadiul de celule stem nediferentiate.

In ce consta importanta celulelor stem in medicina? Importanta celulelor stem in medicina consta in faptul ca sunt pluripotente, ceea ce inseamna ca se pot transforma in mai mule tipuri de cellule, in functie de tratamentul la care sunt supuse. Din celulele stem embrionare se pot obtine astfel celule osoase sau embrionare. In functie de necesitati, aceste celule se pot implanta mai apoi in scop terapeutic in diferite organe. Deoarece acest implanturi se obtin din celulele proprii ale corpului riscul ca acestea sa fie respinse este  practic inexistent.

Terapia cu celulele stem embrionare ar putea schimba definitiv universul medicinei umane. Celulele stem se pot fabrica pornind de la celule stem adulte care pot fi mai apoi determinate sa revina la stadiul incipient de  dezvltare. Cu alte cuvinte, o asa-zisa reprogramare, realizata de obicei cu ajutorul unor virusuri. Insa acestia din urma pot provoca mutatii in ADN cu grave consecinte asupra sanatatii.

Metoda revlutionara pusa la cale de cercetatori schimba o multime de lucruri. In primul si in primul rand foloseste celulele adulte din sangele pacientului ceea ce inseamna ca nu mai este nevoie de pastrarea sangelui din cordonul ombilical.  Este mai sigura deoarece nu foloseste reprogramarea pe baza de virusuri. Este si eficienta deoarece specialistii au reusit sa transforme in jur de 50-60% din celulele adulte in celule embrionare. Aceasta metoda foloseste molecule de ADN cunoscute sub numele de plasmide, prezente in bacterii. Folosind impulsuri electrice cercetatorii au reusit sa realizeze perforatii in membranele celulelor sanguine ce au fost extrase din maduva osoasa a unui pacient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here